Motionscykelklubben Himmerland er vært for stort orienteringsløb på Mountainbike

GISTRUP: Lørdag 9. februar er Motionscykelklubben Himmerland, der har klubhus på Lyngtoften i Gistrup, vært for det femte af i alt seks løb i den igangværende løbsserien ”MTBO Vintercup Nord 2018/2019”. Det pågældende løb er i princippet et orienteringsløb på mountainbike for par, som på halvanden time skal finde så mange poster som overhovedet muligt af i alt 15 poster i det aktuelle terræn.

Deltagerantallet i det populære løb steg en overgang markant, men har efterhånden fundet et leje på omkring 125 deltagende par og det forventes der også til løbet i Gistrup.

Det hele startede reelt allerede i februar sidste år, da styregruppen bag Vintercup Nord spurgte blandt de deltagende klubber, hvem der havde lyst til at stå for en afdeling af løbet her i 2018/2019. Da Motionscykelklubben Himmerland har mange deltagere og stolte traditioner i løbet, følte bestyrelsen sig forpligtet til at påtage sig opgaven, og derfor står den nye formand Jan Lauritzen og Preben Vilhelmsen med den store opgave.

Det kommende løb starter og slutter naturligvis i Gistrup, og derfor blev Gistrup Idrætscenter booket som noget af det første.

Et års forberedelse

Allerede i løbet af foråret 2018 begyndte arbejdet med at udvælge terræn og at finde placeringen af de 15 poster, der skal findes på halvanden time.

Det optimale rutevalg er derfor et sted mellem 35 og 40 kilometer lidt afhængig af, hvor hårdt terrænet er at cykle i. Da de valg var truffet, prøvekorte de to tovholdere i dybeste hemmelighed ruten i løbet af sommeren, for klubben regner med selv at have otte par med i lørdagens løb, og derfor må heller ingen lokale kende ruten. Efterfølgende har Jan Lauritzen og Preben Vilhelmsen i efteråret været på oplæring hos nogle garvede løbsarrangører for at finde ud af alt det praktiske - blandt andet hvor meget leverpostej, der skal købes ind til 250 sultne cykelmotionister.

Poster med opgaver

Her i januar måned er der sket en sidste afpudsning af postplaceringer og der er lavet aftaler med de enkelte lodsejere om lov til at køre på deres markveje og måske stille en post ved deres lade. På hver post skal der være et spørgsmål med tre svarmuligheder og det kunne eksempelvis være: Hvor mange A4-papirer går der på en kvadratmeter - 12, 14 eller 16 stk. Der har været hyret en bibliotekar til at researche og formulere spørgsmålene, således at de bliver entydige.

Sidst - men ikke mindst - skal der laves en vagtplan for selve dagen med de mange opgaver. Hvem skal således dirigere deltagernes bilerne for at udnytte p-pladserne bedst muligt? Hvem sørger for kaffe, og hvem sender afsted og hvem tager imod i målet og tager tid? Her har klubbens medlemmer været flittige til at melde sig som hjælpere, og det har de stor erfaring med, for Motionscykelklubben Himmerland har i mange år i september arrangeret det nordjyske holdløb for motionister med omtrent samme deltagerantal.

Point efter alder og køn

Der er briefing af de mange deltagere lørdag 9. februar klokken 11.45 og klokken 12.00 går den første start, og der starter så to hold hvert minut. Der gives ekstra køretid for alder og køn, således at et hold, hvor mindst én deltager er under 18 år eller fyldt 50 år får fem minutter ekstra. Tilsvarende gives der 10 minutter ekstra køretid for deltagere under 16 år eller over 60 år og kvinder får yderligere 10 minutter til at nå rundt til posterne. Bruges der mere tid end den forventede, tildeles der strafpoint. Endelig vægter de 15 poster forskelligt, så det gælder i tidnød om at satse på de rigtige. Vinderen er det hold, der får flest point, og i tilfælde af pointlighed afgøres placeringen efter køretid.

Ud over de to tovholdere, der allerede har udført en hel del arbejde, skal motionscykelklubben bruge hjælp fra godt 40 personer til at købe ind, til at være p-vagter, til at sætte poster ud, til indskrivning af deltagere, til at stille bord og stole op, til at servere kaffe, til at udlevere kort og sende hold afsted, til at tage imod holdene i mål, til at styre tidtagningen og udregne resultatet, til at pakke sammen og til at indsamle poster efter løbet.

Indkøbsmæssigt er der regnet med 10 store kager på 80 X 40 centimeter, to kasser bananer, 4 kilo leverpostej, 8 kilo skiveskåret pålæg, 5 kilo skiveskåret ost, 5 kilo syltetøj, 2,5 kilo smør, 15 rugbrød, 35 franskbrød, 5 kilo kaffe og 75 liter saftevand samt engangskrus, tallerkener og bestik samt servietter.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...