Blyantstegninger og malerier af Richardt Fuglsang fylder Storvorde Aktivitetscenter

STORVORDE: - Det er i øjnene, man ser kærligheden, hvad enten det er i øjnene på personen, man tegner, eller man gennem tegnerens øjne udtrykker kærlighed overfor den person, man tegner, siger Richardt Fuglsang, anno 1944, der for tiden udstiller sine blyantstegninger og malerier på Storvorde Aktivitetscenter.

- Jeg starter med øjnene, og herefter tager resten form, forklarer han.

- Og jeg bruger gammeldags viskelæder samt hånden til at udglatte linjerne, jeg tegner.

Helt fra lille dreng med opvækst i Vegger og Strandby har Richardt Fuglsang fundet ro i sin verden med at tegne. I timerne i skolen tegnede han kort over England -ubevidst fascinerede England og englænderne ham – men det kostede nogle over ørerne, når han gjorde det udenfor formningstimerne, som det hed dengang. Heldigvis havde han i formningstimerne en lærer, der kunne se hans evner, og som kunne inspirere ham til at gøre mere ved sine tegninger.

Richardt Fuglsang tegnede så godt med sin blyant, at han forblev autodidakt - selvlært ud i kunsten at tegne. Det var heller ikke populært på den tid at ville være kunstner. Nej, der skulle brød på bordet.

Så Richardt Fuglsang uddannede sig til frisør. Fik ansættelse som frisørsvend i Hanstholm for en kort stund, før han rykkede til Aarhus som frisørsvend hos en Kgl. Hoffrisør. Her var han i en del år – dog uden nogensinde at komme til at klippe de kongelige – men for dem der husker programmet ”Spørg Aarhus” kan det dog lige nævnes, at han var ”hof” frisør for Hannestad og Kissmeyer. Selvstændighedstrangen drev senere Richardt Fuglsang til Brovst, hvor han fik foden under sin egen frisørsalon i en årrække.

Det stående frisørarbejde blev efterhånden for meget for ham, så han søgte andre græsgange, og endte op i Aalborg som lagermedarbejder hos FDB i Skalborg i de sidste 14 år af sit arbejdsliv.

Først som pensionist vendte han tilbage til sin ungdoms passion med at tegne og male. En række fine blyantstegninger og malerier af den nære familie afspejler Richardt Fuglsangs kærlighed til familien. Kærlighed til naturen har han også. Det ses både i blyantstegninger og malerier fra hans favoritsted, Ertebølle, og fra andre steder i både ind- og udland.

Blyantstegningerne er stoppet. Hånden blev for rystende. Nu er det kun lærredsmaleriet, han kaster sig over. Mere end 150 malerier er det blevet til over årene.

Richardt Fuglsang har også elsket at undervise i tegning og maling. Det sociale fællesskab og snakken over lærred og pensler har stået lige så højt i hans øjne som selve maleriet. Lige nu er der pause i maleriet. Lysten er der, men inspirationen er væk.

- Lærredet stirrer tomt på mig, og jeg stirrer lige så tomt tilbage. Der sker ingenting, forklarer han.

Men der kommer en dag, måske med forårets komme?

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...